Osmangazi Belediye Meclisi’nde, CHP’nin siyasi iradesiyle ‘Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nden çekilme kararı alındı. AK Parti ve MHP tepkiliydi, kararı nasıl değerlendirmeli?

Türkiye’den 147 ve Bursa’dan Osmangazi ve Yıldırım belediyelerinin üyesi oldukları Türk Dünyası Belediyeler Birliği, ülkemizden ardı ardına çekilme haberleri aldı.

Dün…

Osmangazi Belediye Meclisi’nde, siyasi iradenin politikası ve CHP’nin oy çokluğuyla ‘Birlik’ üyeliğinden çekilme kararı çıkartıldı.

Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP grupları, sert eleştirileriyle tepkilerini zabıtlara taşıdı.

Görüşmeye açıldığında;

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve iktidar adına, tutanaklara geçmek üzere açıklama yapılmalıydı.

…Ve!

Aslında;

Uluslararası olarak…

Bölgesel ve kıtasal belediye birliklerinin, masrafı olsa da ve geri dönüşüm alınmasa dahi, Türkiye için önemi var.


Tarihsel ve soy bağlantılarının ve köklerinin bulunduğu ülke ve kentlerle ilgili birliklerde, Türkiye’nin ağabeyliği vardır.

Özellikle…

Kültürel bağların temeline indiğimizde, diplomatik ve ticari kazanımlar ve daha da ötesiyle nüfuz politikası önem taşıyor.

Araştırdığımızda;
Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nden çekilmenin, CHP’nin yönetimindeki belediyeler için genel politik karar olduğuna ulaştık.

Zira…
Şu günlerde;

İstanbul’dan Büyükçekmece, Eskişehir’den Odunpazarı, Denizli’den Pamukkale ve Kastamonu Belediyesi çekildiler.

CHP’nin genel merkez politikası ve kararına dayandığına güçlü ihtimal verdiğimiz karar zinciriyle karşılaştık.

Türk Cumhuriyetleri’nden, Avrupa Birliği’yle finansal odaklı işbirliği anlaşması yapılması, gerekçe gösteriliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni devlet olarak tanımayan Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın, Avrupa Birliği’yle beraberliği, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni devlet kabul etmesi nedeniyle Türkiye’de tepki doğmuştu.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nde Türkmenistan yok, ama diğer 2 ülkenin olmasının da ötesinde, CHP’nin belediyelerinde birliğin tüm üyelerine yönelik tepki söz konusu ediliyor.

Örneklediğimiz belediyelerin başkanlarından açıklamalar yapılırken, Osmangazi Belediyesi de, kamuoyuna açıklama getirmeliydi.

CHP’nin ve dolayısıyla Osmangazi Belediyesi’nin belediyecilikte Türk Dünyası’nın birliğinden çekilmesini doğru bulmuyoruz.

Uluslararası ve devletlerarası meselelerinin çözümünde de, barışta da, yerel halkların birbirleriyle diyaloğu ve yakınlığı önem taşıyor.

CHP’nin yönetimindeki belediyelerin Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ni terk etmesi, aslında milli çıkarlara ters düşüyor.

Çekilen belediyeler;

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için ‘Birlik’ genel kurulu veya haricinde sözlü veya yazılı bildiri yayınlamışlar mıdır?

Yavruvatan için…

Yeni dönemle;

Hangi atak, mücadele oldu?

Şimdi…

Osmangazi Belediyesi, Sultan 1.Murad’ı hançerle öldüren Sırp Miloş Obiliç’in soyadını taşıyan kentle kardeşliğe de son verecek mi?

Tüm bunları söylerken…

Konya’nın başkanlığındaki Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin de kendi yönetimsel politika ve icraatını gözden geçirmesi gerekiyor.