Bursa Uludağ Üniversitesi’nde, 50. Yıldönümü nedeniyle kutlamaların ana programına davetliydik. Gazeteciliğimizle de, mazisinin 35 yılına da tanıklık ettik.

Türk Hava Kuvvetleri’nin ‘Solo Türk’ gösterisi uçuşuyla açık alanda binlerce kentliyle beraber, yarım yüzyılın en coşkulu anları yaşandı.

Küçük ölçekli bir il merkezi kadar bir kampüste, her yaştan bir katılımla kaç kente, kaç üniversiteye nasip olur; yıldönümü kutlamak…

Ardından…

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’ndeki kutlamada da halk vardı, güzel ve anlam yüklü bir yıldönümü buluşması izledik.

Emeği geçen eski rektörlerden hayatta olanlar ile ebediyete intikal etmiş olanların ailelerine, şükran plaketleri verildi.

Elbette ki…

Sanayi kenti Bursa’da;

Geleceğin nitelikli istihdamını yetiştiren yüksek öğrenim kurumuna destek sağlayan iş dünyası da, yıldönümü fotoğrafındaydı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’ın konuşması, kentindeki akademik eğitim için de yerel potansiyel açısından da, bir hayli önemliydi.

Hem üniversitenin hem de kentin yüzyılını şekillendirecek adımlara dikkat çekiliyor ve küresel ivmeye de odaklanılıyor.

Yılmaz, farklı kriterlerin ötesinde geneli itibariyle dünya üniversitelerinin arasına girmeyi esas aldıklarını söylüyor.

Bu doğrultuda;

Türkiye’de ilk 10 ve ilk 5 ile küresel arenada ilk 500’ün arasına girebilme hedefi ortaya konuluyor.

Mevcut 66 bin öğrenci ve akademik kadrolarıyla beraber, bir araştırma üniversitesi olmanın olgusal karşılığı da önemle vurgulanıyor.

Dünden bugüne 300 bine ulaşan mezunuyla ülke ve kentin nitelikli istihdamına katkıya da değiniliyor.

Yılmaz, iş dünyasına ziyaretleriyle elde edilen sonuçlara göre, % 30 dolayında istihdamın kendi mezunları olduğuna işaret ediliyor.

Dış dünyayla akredite bölüm politikası, iş dünyasıyla güçlü bağlar ve görülen destek, kent hayatında karşılıklı elde edilen katkılar, gururla kürsüde anlatıldı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, AB’nin ortalamalarına ulaşmayı esas alan kısa vadeden de söz ediyor.

Yanı sıra…

Kapsamı sınırlı ‘Erasmus’ uygulaması dışında, diğer farklı kaynaklara ulaşılması için de aktif rol üstlenildiği belirtiliyor.

Yılmaz, Türkiye’deki üniversite sayısının 200’ü aşması nedeniyle ülke nüfusundaki yüksek öğrenimli sayısının da artacağını ve kendilerinin önemli payını artıracağını da dile getiriyordu.
Öğrencilerin arasında;

100’ü aşkın ülkeden yabancı öğrenci bulunması ve dikkati çeken oran oluşturması da, üniversitede başarı seviyesini artıran ve uluslararası ilişkilere güç katan unsur olarak da değerlendiriliyor.

Bu arada…

Gençlerin üniversite tercihinde, ilgi ve hobi alanlarına göre ‘kulüp’ çalışmalarının da etkili olduğunu öğrendik.

Yılmaz, ‘Sualtı Topluluğu’na sahip bir üniversite olmaları nedeniyle kendilerini tercih eden gençler olmasını da örnekledi.

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’nın diğer büyük kentlerine kavşak noktası olması ve karayolu standartlarının yükselmesiyle iyice rağbet görüyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da, üniversite kurumuna desteğin süreceğini belirtirken, ilişkilerin iş dünyası, ülke ve ekonomisi ile kent açısından önemini vurguluyordu.

Bursa Uludağ Üniversitesi; tarihi ve kültürel miras ile coğrafi özellik ve zenginliğiyle beraber, Bursa için bir yerel kabiliyet unsuru olarak da öne çıkarılıyordu.