Bursa’nın kentsel yönetimindeki siyasi irade değişimi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’yla bir kez daha ve daha güçlü hissedildi.
Kutlama programıyla;
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2 önemli etkinliği öne çıkıyordu ve kitlesel büyük katılım gerçekleşiyordu.
Atatürk Caddesi’nden başlayan ‘Fener Alayı’ yürüyüşü, büyük bir katılımın fotoğrafını verdi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP’li milletvekilleri ve belediye başkanları ile CHP’nin il ve ilçe başkanlarının en önde bulundukları yürüyüş, Nilüfer’in konserinin düzenleneceği Bursa Millet Bahçesi’ne kadar sürdü.
Yürüyüş hattında;
Farklı noktalarla vinçlerle taşınan büyük ses kolonlarıyla milli bayrama özel şarkılar ve marşları, kenti çınlatmak istercesine çalındı.
…Ve!
Kent merkezi;
Muazzam boyutta…
Türk Bayrağı ve Atatürk Posteri’ne bezenirken, CHP’nin yerel siyasi iradesine ait dönemin varlığı güçlü şekilde hissetirilmeye çalışıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in konuşması da, haliyle İstanbul’daki hava ayarındaydı.
Nilüfer’in sahnesi öncesiyle;
Bozbey’in eşi Seden Bozbey’le sahne verdiği fotoğraf da, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşini, o kentteki milli bayram havasını anımsattı.
Önceki dönemde;
30 Ağustos Zafer Bayramı’yla ilgili eski belediye başkanının bakış açısı ve bir sözünün neden olduğu tartışmalara, dün Bursa’da CHP’li yeni yerel yönetim tarafından karşılık verilmeye çalışıldığı bariz anlaşılıyor.
Zira…
Sosyal medyada;
Bozbey’in “Bursa, özlediği milli bayramlara kavuştu.” demiş olması da, düşüncemizi ve kamuoyundaki algıyı gösteriyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yanısıra, kentin odağı itibariyle CHP’nin yönetimine geçen Osmangazi Belediyesi ve ana muhalefetin kalesi olmayı sürdüren Nilüfer Belediyesi de, etkinlikleriyle dikkati çekiyordu.
Nilüfer’de;
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende, İstiklal Marşı’nın okunmasından önce, Saygı Duruşu’yla Türk Bayrağı yarıya indirildi ve sonra marşla da yeniden göndere çekildi.
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in konuşmasında, büyük bir zaferle sonuçlanan milli mücadele ve temeli atılan Cumhuriyet ve devralınan bir emaneti vurguluyordu.
CHP’nin yönetimindeki belediyeler, AK Parti ve çevresinde heykel açılışlarıyla tartışılırken, Bursa’da da bir tören vardı.
Osmangazi’nin yeni kent meydanına dikilen Atatürk Anıtı’nın kaidesinde, Büyük Önder’e ait “Benim manevi mirasım, bilim ve akıldır. ” sözüne yer veriliyor.
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın, aynı yerde heykeli bulunan Osman Gazi’nin işaret ettiği yere doğru, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün heykelinin bulunmasının doğru görüldüğünü söylüyordu.
Milli bayram nedeniyle;
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem başkanı Alinur Aktaş’ın da, Atatürk, silah arkadaşları ve şehitleri anan bir kutlama mesajı yayınladığını belirtelim.
Bursa’da;
30 Ağustos coşkuyla idrak edilirken, ulusal bazı TV’lerin yayınlarıyla halkta tepki yarattığını ifade edelim.
Hatta…
Çok biline bir TV’de; Türkiye’nin milli zafer ve gururunun yıldönümünde, ABD yapımı olan ve bir CIA ajanının ABD askeriye operasyonuyla kurtarılmasını konu alan ‘Şeref Madalyası’ isimli filmi gösterime sunması, tam anlamıyla rezaletti, milli skandaldı.