Bursa’da, şimdi de Nilüfer Belediyesi’nde grev rüzgarı esiyor. İşveren, emeğin hakkını mı vermek istemiyor, mevcut belediyecilik sistemi mi çöküyor?
Mali işlerden imara, hukuktan ulaşıma!..
Belediyeciliği reform ihtiyacı ve düşüncesi ise, sorun ve çözümler için Bursa’nın Nilüfer Belediyesi laboratuvardır.
Sınırlı ve geliştirilmek bir yana daralma durumuna da gelinen finansal koşullar sürdükçe ve üzerlerine yeni görev ve sorumluluklar verildikçe, metropol belediyecilik zorlaşıyor.
Devraldığı kurumla;
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir‘in 1 yıl öncesiyle devraldığı ve kendisini içerisinde bulduğu koşullar, belediyecilik reformuna ışık tutacak boyuttadır.
Belediyelerin ana ve bölgesel birlikleri, yerel yönetim reformunu sürekli konuşuyor, ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, neden ‘Reform Çalıştayı’ düzenlemez?
Nilüfer Belediyesi gibi, nüfusu sürekli artan ve üstelik muhalefet elinde olmaya devam eden belediyecilik, hayat mücadelesi veriyor.
Merkezi yönetim politikası ve uygulamalarına dayalı olarak, ciddi sistem hatası var.
Nilüfer…
Sanayi bölgeleri ve fabrikalarla dolu, ama belediyelerin en büyük gelir araçlarından ‘Emlak Vergisi’, yasa gereği alınamıyor.
Neden?
Üreten ekonomi teşviki düşünülüyor, ama milyonlarca liralık yatırım ve ihracata karşılık, belediyeye vergi ödenmiyor.
Aynı sanayi;
Yüzbinlerce istihdam nedeniyle Nilüfer’in yollarını, ilçesini kullanırken, Bursaspor’a on, yüz milyonlarca lira bağışlanıyordu.
Velakin…
Merkezi yönetim, aynı organize sanayi bölgelerinden kendisi Kurumlar Vergisi alıyor.
Sonuç…
Nilüfer Belediyesi’nin mali kaybı, Nilüfer ilçesi ve halkının hizmetinden kayıplara, yavaşlık ve gecikme demek oluyor.
Hükümet olarak;
‘Taşeron Yasası’ diye bilinen bir istihdam uygulamasına gidildi, Nilüfer Belediyesi’nin binlerle ifade edilen personeli arttı.
Bu nedenle;
Özel sektörde, asgari ücret veya biraz üzerinde ücretle çalışanlar, daha fazla ücrete ve üstelik sendikaya kavuştu.
Belediyeciliğe yeni mali araç ve imkanlar yaratılmadan, kurumsallık ve iş yükü tırmandı.
EYT çıkarılınca;
Zaten taşeron yasasıyla kadrosu anormal artan Nilüfer Belediyesi’nde, emeklilere verilmesi gereken toplu paralarla girdabın içerisine de iyice düşüldü.
Yolları belediyeler yapıyor, ama Motorlu Taşıt Vergisi‘ni toplayan ve pay dahi vermeden kasasına koyan merkezi yönetim oluyor.
Bursa’d
Son yıllarda…
“Bursa büyüdükçe, Türkiye büyür” deniliyor, ama bu dünyanın hangi ülkesinde ucu belirsiz büyütülen, tarlaları sanayiye açtırılan metropol belediye var?
Bursa, büyümüş büyüyeceği kadar!
Nilüfer Belediyesi’ne dönersek…
Türkiye’nin koşullarıyla;
Kurumların varlığının ve emekçilerin istihdamının sürdürülebilirliği, önem ve ihtiyaç oluşturuyor.
Bu arada…
CHP Genel Başkanı Özgür Özel Bursa’daydı ve mitingin ön saflarında, Nilüfer Belediyesi’nde greve çıkacağını ilan eden DİSK’in flamaları da vardı.
Özel’in, iktidar karşısında muhalefet belediyeciliğinin zorluğunu iddia ettiğini dikkate alırsak, DİSK’ten sağduyu ve empati beklediğini ifade edelim.
Zira…
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in yeni zam teklifi politikasının, nasıl bir özveri ve fedakarlığa dayandığını, kendisine sorun.